رئیس کل بانک مرکزی درباره رمز ریال گفت: ریال دیجیتال یا رمز ریال با رمزارزهای جهان به کلی متفاوت است و افراد به جای این که اسکناس ریال را جابجا کنند میتوانند از رمز ریال یا ریال دیجیتال استفاده کنند، یعنی ریال دیجیتال جایگزین اسکناس ریال میشود.
به گزارش گویای خبر به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر علی صالح آبادی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر، ضمن عرض تسلیت ایام عزاداری محرم و شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) به تشریح آخرین وضعیت و تحولات نظام پولی بانکی و ارزی کشور پرداخت.
صالح آبادی با بیان این که متاسفانه یک عارضه اصلی در اقتصاد داریم و آن هم این که در سالهای متمادی اقتصاد ما نفتی بوده و دولتها از درآمدهای نفتی در بودجه استفاده میکردند، تصریح کرد: این موضوع باعث شد تا نقش مالیات و درآمدهای مالیاتی در اداره اقتصاد کمرنگ باشد.
وی ادامه داد: البته در سال های اخیر به مرور نقش مالیات پررنگتر شده است اما هنوز با نظام اقتصادی ایدهآل که در آن درآمدهای دولت عمدتا از عوارض و مالیات باشد فاصله داریم.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: مقام معظم رهبری از دهه ۷۰ همواره فرموده بودند باید به سمتی برویم که دولت درآمدهای دیگری را جایگزین درآمدهای نفتی کند و درآمدهای نفتی را برای توسعه کشور و سرمایه گذاریهای ضروری کشور استفاده کند نه برای تامین بودجه.
صالح آبادی با اشاره به راهکار تحقق این مهم گفت: باید نسبت درآمدهای مالیاتی در بودجه دولت افزایش یابد که تحقق این امر نیاز به زیرساختهایی اعم از بانکی، فناوری اطلاعات و قانونی دارد.
وی افزود: به عنوان نمونه یکی از قوانینی که در حال حاضر در مجلس بررسی میشود قانون مالیات بر عایدی سرمایه است که یکی از اتفاقات قانونی است که به آن نیاز داریم.
صالح آبادی تصریح کرد: بنابراین باید با ایجاد زیرساختهای لازم درآمدهای مالیاتی جایگزین نفت در بودجه شود و درآمدهای نفتی برای سرمایهگذاری در بخشهای ضروری کشور استفاده شود.
ارتقای شفافیت و حکمرانی ریال در راستای جلوگیری از فرار مالیاتی
رئیس شورای پول و اعتبار با بیان این که با شفافیت در نظام اقتصادی و حوزه حکمرانی ریال میتوان از فرارهای مالیاتی جلوگیری کرد، افزود: اقداماتی که در ماههای اخیر انجام دادیم در راستای شفافیت بود و این که دولت بتواند به درآمدهای پایدار برسد چرا که عدم شفافیت در نظام اقتصادی باعث میشود دولت نتواند درآمد حقه خود را دریافت کند؛ بنابراین هرچه شفافیت افزایش پیدا کند نه در حق مودی و نه در حق دولت ظلم نمیشود.
صالح آبادی همچنین افزود: مسیر و جهتی که در دولت وجود دارد این است که دولت بتواند از محل مالیات، درآمدهای خود را تامین کند و درآمدهای نفتی صرف سرمایهگذاری در حوزه های زیرساختی و ضروری شود.
وی با اشاره به مزیت نسبی کشور در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی گفت: وقتی چنین ظرفیتی داریم اگر درآمدهایی که از این بخش حاصل میشود را صرف سرمایهگذاری همین حوزه کنیم حجم صادرات افزایش پیدا میکند. البته سرمایهگذاریهای خوبی را در این بخش ها در چند سال اخیر شاهد بودیم و ارزآوری خوبی برای کشور داشته است و خوشبختانه با وجود محدودیتها و در زمان تحریم همیشه توانستیم ارز کشور را تامین کنیم و امروز به مراتب شرایط بهتر از قبل است.
وی تصریح کرد: در نهایت این که به طور کلی باید مسیر و جهتگیری به سمتی باشد که دولت بتواند درآمدهای دیگری را جایگزین درآمدهای نفتی کند و خوشبختانه مسیر و جهتگیری در حال حاضر درست است و دولت و مجلس کمک میکنند که این مهم محقق شود.
اجرای آزمایشی رمز ریال در شهریورماه
رئیس کل بانک مرکزی درباره رمزریال نیز توضیح داد: ریال دیجیتال یا رمزریال با رمزارزهای جهان به کلی متفاوت است و افراد به جای این که اسکناس ریال را جابجا کنند میتوانند از رمزریال یا ریال دیجیتال استفاده کنند، یعنی ریال دیجیتال جایگزین اسکناس ریال میشود. کارهای آن هم انجام شده و طبق وعدهای که داده ایم این کار انشاالله در شهریور ماه به طور آزمایشی عملیاتی میشود.
صالحآبادی ادامه داد: کشورهایی در دنیا این کار را انجام دادهاند؛ یکی از این کشورها چین است که هم اکنون ۲۵۰ میلیون نفر از جمعیت این کشور از یوان دیجیتال استفاده میکنند. ما نیز در کشور زیرساختهای این کار را فراهم کردهایم. در واقع ریال دیجیتال ریالی است که ناشر آن بانک مرکزی است، همانند اسکناس ریال که از سوی بانک مرکزی منتشر میشود. البته در این زمینه نیاز به آموزش است که انشاالله انجام خواهد شد.
تسهیل دسترسی مردم و تولیدکنندگان به خدمات و تسهیلات بانکی
صالح آبادی یادآور شد: هم اکنون امکان صدور سفته و امضای الکترونیک و همچنین احراز هویت غیر حضوری در شبکه بانکی فراهم شده و مقررات آن نیز تصویب و ابلاغ شده است و بخشی از بانکها نیز این کارها را عملیاتی کردهاند؛ بنابراین سهولت دسترسی مردم به خدمات بانکی پیشرفت قابل توجهی داشته است.
وی در مورد سهولت دسترسی مردم به تسهیلات بانکی نیز توضیح داد: در این زمینه باید یادآور شد که منابع بانکها محدود است و به دلیل همین محدودیت منابع بانکی باید تکالیف نیز متناسب با این منابع باشد تا منجر به اضافه برداشت و بسط پایه پولی نشود که در این زمینه هم با بانکها همکاری خوبی داریم. البته در این زمینه تسهیلاتی که اولویت دارد را به شبکه بانکی گوشزد میکنیم. به عنوان مثال در مورد تسهیلات خردی که بانکها باید پرداخت کنند اعلام میکنیم که اولویت با چه نوع تسهیلاتی است. طبعاً اولویت با تسهیلات ازدواج، فرزندآوری و ودیعه مسکن است که این روزها دغدغه عموم خانوارها میباشد.
صالح آبادی در ادامه با اشاره به وامهای حوزه تولید نیز عنوان کرد: بانک مرکزی علاوه بر تسهیلات خرد، سایر تسهیلات شبکه بانکی را اولویت بندی می کند و اولویت پرداخت تسهیلات با سرمایه گذاری ثابت، سرمایه در گردش بنگاه های موجود و تامین مواد اولیه بنگاه ها است که با همکاری شبکه بانکی دنبال می شود. بنابراین برنامه اصلاح نظام بانکی در سه حوزه یاد شده تهیه و زمانبندی شده و با همراهی شبکه بانکی در حال انجام است.
رشد ۷۹ درصدی پرداخت تسهیلات به دانشبنیانها
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اهمیت بخش دانشبنیان در اقتصاد گفت: یکی از مهمترین تحولاتی که ضرورت دارد در کشور محقق شود، حمایت ار شرکتهای دانش بنیان است. جوانان نخبه کشور ما از ظرفیتها و استعدادهای بالایی برخوردارند و در میادین مختلف جهانی میدرخشند و باید حتما از آنها حمایت کنیم.
صالح آبادی درباره میزان تسهیلات بانکی به دانشبنیانها گفت: مانده تسهیلات شرکتهای دانشبنیان در پایان تیرماه امسال به ۷۹ همت (۷۹ هزار میلیارتومان) رسیده که نسبت به پایان تیرماه سال گذشته افزایش ۳۰ درصدی داشته است. بر این اساس از ابتدای امسال تا پایان تیرماه به ۱۷۱۵ شرکت دانشبنیان ۲۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۷۹ درصدی داشت و نشان از عملکرد خوب شبکه بانکی در این مسیر دارد.
وی اضافه کرد: سال گذشته هم ۶۷ همت به حوزه دانش بنیان تسهیلات پرداخت کردهایم. البته این تسهیلات دهی و حمایت مالی از حوزه دانشبنیان را بیشتر خواهیم کرد و در بخش وثایق و تضامین نیز تسهیل خواهد شد. با نهادهای دانش بنیان مانند صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز تعامل بسیار خوبی داریم و قطعا این روند را تداوم میبخشیم.
- منبع خبر : بانک مرکزی
Monday, 9 September , 2024