سرپرست مدیریت امور اجتماعی، آموزش و ورزش دبیرخانه شورایعالی از ترسیم اطلس زیستبوم اجتماعی مناطق آزاد با رویکرد توسعه پایدار اجتماعی خبر داد.
به گزارش گویای خبر به نقل از پایگاه خبری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی (فرینا)، در گفتوگوی اختصاصی با فرینا، سمیرا سنگی، مدیریت امور اجتماعی، ورزش و خانواده دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، با تأکید بر اهمیت جمعآوری دادههای دقیق و برنامهریزیهای هدفمند، به تشریح اقدامات انجامشده در حوزههای آموزش، سلامت، غذا و دارو، ورزش و اجتماعی پرداخت و از برنامههای آینده برای ارتقای کیفیت زندگی بومیان و توسعه پایدار اجتماعی این مناطق خبر داد.
لطفا در خصوص اهداف و برنامههای اصلی این مدیریت بفرمایید.
تمرکز اصلی ما بر توسعه پایدار اجتماعی همزمان با توسعه ی اقتصادی مناطق است. بی شک جهت تحقق این مهم نیاز به ارزیابی دقیق وضعیت موجود و ترسیم چشم انداز مطلوب منطبق با زیست بوم مناطق است تا بتوانیم توزیع عادلانه منابع منطبق با نیازهای ساکنان بومی مناطق داشته باشیم.
از زمان مسئولیت من در این مدیریت، تلاش کردهایم تا دادههای لازم را برای تشریح وضعیت موجود در حوزههای آموزش و پرورش، آموزش عالی، سلامت، غذا و دارو، آمار بیمارستانها، مراکز تخصصی، پزشکان، مدارس، ورزشگاهها و همچنین میزان استعدادهای ورزشی جمعآوری کنیم. هدف نهایی ما ترسیم یک اطلس زیستبوم اجتماعی است که با شرایط منطقه هماهنگ باشد و چشماندازی برای اقدامات آینده در تمام حوزهها ارائه دهد.
برای دستیابی به این اهداف، چه اقداماتی انجام شده است؟
برای شروع، نیاز به حکمرانی داده مناسب داشتیم تا بتوانیم وضعیت موجود را تشریح و بر اساس آن برنامهریزی کنیم. در این راستا، دو موضوع را به طور همزمان پیگیری کردیم: اول، جمعآوری دادههایی که مناطق گزارش کردند و دوم، جمعآوری دادههایی که باید از وزارتخانههای مرتبط دریافت میشد. در مرحله اول، سی و سه شاخص با زیرمجموعههای مختلف ترسیم شد و از مناطق خواسته شد تا وضعیت موجود را بر اساس این شاخصها گزارش دهند. همزمان، با وزارتخانههایی مانند وزارت کار، تعاون و امور اجتماعی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و وزارت کشور مذاکراتی انجام شد که در نتیجه سبب شد اکانت مختص دبیرخانه در سامانه های مذکور ایجاد شود. دسترسی به سامانههای این وزارتخانهها به ما امکان داد تا علاوه بر آمار کشور، به آمار استانها و مناطق نیز دسترسی پیدا کنیم که جهت ترسیم وضعیت موجود مناطق نسبت به سرانه ی کشوری و استانی بسیار موثر می باشد.
پس از جمعآوری دادهها، چه نتایجی به دست آوردید؟
پس از تحلیل دادهها، متوجه شدیم که در حوزههای آموزش و پرورش و سلامت نیاز به تغییرات جدی و برنامهریزیهای اساسی داریم. برای مثال، با نظر معاونت محترم فرهنگی،اجتماعی و گردشگری در حوزه آموزش و پرورش، طرح مشترکی با وزارت آموزش و پرورش تدوین کردیم که در آن میانگین نمرات امتحانات نهایی دانشآموزان مقطع متوسطه دوم را احصا کردیم. بر اساس این نتایج، برنامهریزیهایی انجام دادیم تا نمرات نهایی دانشآموزان را ارتقاء دهیم. در حوزه سلامت نیز پروژههای نیمهتمام را شناسایی کردیم و در حال معرفی سرمایهگذاران یا اختصاص بودجه از طریق معافیتهای مالیاتی و مسئولیتهای اجتماعی هستیم تا این پروژهها را به اتمام برسانیم.
در حوزه غذا و دارو چه اقداماتی انجام شده است؟
در حوزه غذا و دارو، تفویض اختیاراتی از طریق سازمان غذا و دارو در مناطق انجام شده است. در جلسهای با آقای دکتر پیرصالحی، معاون محترم وزیر و رییس سازمان غذا و دارو، قول مساعد دادند که اگر مناطق ما بتوانند استانداردهای لازم را کسب کنند، علاوه بر تفویضهایی که در حوزههای آشامیدنی، غذا، آرایشی و بهداشتی انجام شده در حوزه تجهیزات پزشکی و دارو نیز این امکان میسر میشود که تفویضها صورت گیرد.
در حوزه اجتماعی و ورزش چه برنامههایی دارید؟
در حوزه اجتماعی، آمارهای دقیقی نداشتیم و در حال پیگیری برای دسترسی به سامانه رصد اجتماعی وزارت کشور هستیم تا دادههای مربوط به جرایم، ازدواج، طلاق و سایر موارد اجتماعی را جمعآوری و احصا کنیم. این دادهها به ما این امکان را میدهد تا به بومیان منطقه که بیشترین آسیب را دیدهاند، کمک کنیم و در کنار توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی نیز صورت گیرد. برای ایجاد دسترسیهای بیشتر هم قرار است تفاهم نامهای با مرکز آمار ایران منعقد شود که این کمک میکند دادهها را براساس آنالیزی که خودمان میخواهیم از مرکز آمار دریافت کنیم. با انعقاد این تفاهمنامه میتوانیم به دادها را با سرعت عمل بیشتر و هزینه کمتری دسترسی پیدا کنیم.
در حوزه ورزش هم تفاهمنامهای با وزارت ورزش و جوانان در شرف انعقاد است که به ما امکان میدهد تا استعدادیابی و تشکیل هیاتهای ورزشی مستقل در مناطق آزاد را پیش ببریم. همچنین، با تشکیل شورای ورزش دبیرخانه شورایعالی، تعاملات خوبی با فدراسیونهای ورزشی برقرار کردهایم و قصد داریم با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد هر منطقه، استعدادیابی و برندسازی کنیم تا هیاتهای ورزشی مناطق را با هویت مناطق آزاد و به صورت مستقل از استانها در رویدادها و مسابقات کشوری و بینالمللی شرکت کنند و حتی بتوانند سهمیه تیم ملی در رشتههای مختلف ورزشی داشته باشند. البته با توجه به نداشتن محدودیت ویزا و اعمال مشوق ها در مناطق آزاد، میتوانیم میزبان اردوها و کمپهای تیمهای ملی خارج از کشور و حتی برگزاری رویدادهای ورزشی مشترک باشیم.
به عنوان سخن پایانی اگر موردی هست بفرمایید؟
هدف ما این است که با استفاده از دادههای دقیق و برنامهریزیهای هدفمند، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را به مراکز پیشرو در حوزههای اجتماعی، آموزش و ورزش تبدیل کنیم. ما به دنبال توزیع عادلانه منابع و ایجاد فرصتهای برابر برای همه ساکنان مناطق هستیم تا بتوانیم در کنار توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و فرهنگی را نیز به همراه داشته باشیم.
- منبع خبر : پایگاه خبری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی (فرینا)
Thursday, 17 April , 2025