رئیس کل بانک مرکزی از کاهش نرخ رشد نقدینگی به ۲۷.۵ درصد در تیرماه سال جاری خبر داد و گفت: نرخ تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده از ابتدای امسال تاکنون حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است.

به گزارش گویای خبر به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین امروز در نشست مشترک رسانه‌ای مسوولان اقتصادی دولت و در ارائه گزارش عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم با بیان این که متغیرهای کلان پولی بانکی کشور طی ۵ سال گذشته آسیب‌های جدی داشته است، اظهار داشت: متوسط نرخ رشد نقدینگی در سال‌های ۹۷ تا ۱۴۰۱ معادل ۳۳ درصد، رشد سالانه دلار در بازار غیررسمی ۶۱ درصد، تورم ۴۲ درصد و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ۱.۲ درصد بود.

وی با بیان این که به دلیل شوک‌های سیاسی و انتظارات منفی، فضای اقتصادی کشور دچار بی‌اعتمادی شده است، گفت: لذا با توجه به لزوم اصلاح ساختارها، نقشه راهی را در بانک مرکزی تدوین کردیم و گام به گام اجرا خواهیم کرد.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: کنترل و مدیریت نقدینگی، مدیریت بازار ارز، تنظیم‌گری و تقویت نظارت و تقویت حکمرانی بانک مرکزی در حوزه ریال، ارز و اعتبار، تنظیم مناسبات مالی دولت و نظام بانکی و بهبود انتظارات و سیاست ارتباطی محورهای این نقشه راه است.

وی با اشاره به لزوم اصلاح و بازنگری قوانین پولی و بانکی ادامه داد: قانون بانکداری مرکزی با همکاری دولت و مجلس قانون بانکداری مرکزی تهیه شده است، در این خصوص اختلافاتی در دیدگاه‌های دولت، مجلس  و بانک مرکزی وجود داشت که به خوشبختانه با تعاملات انجام شده به توافق خوبی رسیده‌ایم.

فرزین تاکید کرد: مشکل اصلی قانون پولی  و بانکی مصورب سال ۱۳۵۱ عدم تدوین ضوابط رزولوشن یا فیصله است و بانک مرکزی در این خصوص اختیارات کافی ندارد. لذا اقتدار و استقلال بانک مرکزی در این قانون به خوبی انشا نشده به همین دلیل قانون جدید که در حال تهیه است، بر انجام این اصلاحات تمرکز دارد تا بانک مرکزی اختیارات لازم برای حضور در بازار پول و ارز را داشته باشد.

فرزین در خصوص قانون بانکداری نیز گفت: قانون بانکداری به صورت طرح در مجلس مطرح بود که ما جلسات منظمی در این خصوص با مجلس برگزار شده که دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت وضوابط و ساختارهای جدیدی در زمینه مسایل پولی و ارزی و بانکی فراهم خواهد شد.

فرزین با بیان این که  نرخ رشد نقدینگی در تیرماه امسال به ۲۷٫۵ درصد رسیده است: گفت: نقدینگی عامل تورم و بانک مرکزی متولی کنترل نقدینگی از طریق ابزارهای سیاست پولی است.

وی ادامه داد: نرخ رشد نقدینگی در سال ۱۳۹۹،  ۴۰٫۶ درصد، در سال ۱۴۰۰، ۳۹ درصد، درسال  ۱۴۰۱به ۳۱.۵ درصد و در تیرماه امسال به ۲۷.۵ کاهش یافته است و برنامه ریزی ما در سال جاری رساندن این عدد به ۲۵ درصد است و البته نرخ رشد نقدینگی در سه ماهه اول امسال ۳٫۹ درصد بوده است.

وی با اشاره به این که نرخ تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده از ابتدای امسال تاکنون حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است، گفت: آثار این کاهش را در بازارهای خودرو و مسکن می بینیم و کاهش قیمت اقلام محسوس است. همچنین در ماه گذشته نرخ رشد تورم ماهانه کالا به صفر درصد رسید.

فرزین افزود: تورم نقطه به نقطه تولید کننده (PPI) در اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۰۳ درصد بود که در تیرماه ۱۴۰۲ به ۳۲ درصد کاهش یافته است. همچنین تورم ماهانه تولید در تیر ماه سال جاری به ۱.۸ درصد کاهش یافته است که یکی از پایین‌ترین نرخ‌ها در سال‌های گذشته به شمار می‌رود. بنابراین کاهش شدید تورم تولیدکننده در کاهش تورم مصرف‌کننده نیز متبلور است.

وی با تاکید بر این که نقدینگی در کنترل دولت و بانک مرکزی است افزود: این که برخی یک فنر مجازی ایجاد کرده‌اند و می‌گویند این نرخ خواهد پرید، عجیب است. نقدینگی کاهش یافته، فروش نفت افزایش داشته، تراز پرداخت‌ها بهبود یافته وهمه این‌ها دلایل بنیادی برای این است که نرخ ارز قابل کنترل است و کنترل خواهد شد. بنابراین تمام عوامل بنیادین اقتصادی حاکی از این است که اقتصاد در حال کنترل است و دلیلی برای جهش وجود ندارد.

  • منبع خبر : روابط عمومی بانک مرکزی