رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که ۶۰ درصد سبد غذایی و تامین انرژی مردم ایران از نان تامین می‌شود، بر ضرورت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای استقرار نان کامل در سبد غذایی مردم تاکید کرد.

گویای خبر – به گزارش وبدا، دکتر علیرضا زالی در ششمین نشست گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران که با حضور دکتر محمد اسماعیل مطلق رییس دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی وزارت بهداشت، مسوولان دستگاه‌های اجرایی، نمایندگان اتحادیه‌های تولید نان سنتی و فانتزی و اعضای این کمیته در تالار شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: سال‌های آغازین استقرار نان کامل در سفره مردم هزینه در بردارد اما این کار در واقع سرمایه‌گذاری برای ارتقا و بهبود سلامت مردم و کاهش بیماری‌هایی نظیر سرطان و سوء تغذیه محسوب می‌شود.

دکتر زالی رئیس گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران، این نشست را همگرایی بین بخشی در حوزه آرد و نان بین تمام دستگاه‌های مرتبط از جمله وزارت صمت، جهاد کشاورزی، سازمان استاندارد، معاونان غذا و داروی دانشگاه‌ها، اصناف و اتحادیه‌ها برشمرد که به آسیب شناسی چالش‌های موجود در تهیه آرد و نان کامل پرداخته و ضمن بررسی وضعیت موجود، راهبردهای اصلاحی در این خصوص ارایه می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: حرکت به سمت مصرف نان کامل، باید علمی، متقن با جلب مشارکت عمومی آحاد شهروندی، بدون کارهای هیجانی، با برنامه‌ریزی مدون و در چهارچوب‌های تعیین شده صورت بگیرد. در دانشگاه مسیری که در حوزه سلامت می‌خواهیم فراهم کنیم باید حتما در این راستا باشد زیرا کارهایی که به صورت موضعی انجام شود بدون نتیجه خواهد بود.

دکتر زالی با بیان این که در این نشست بارقه‌های رسیدن به اشتراک نظر در خصوص تولید نان کامل را مشاهده کردیم اما رسیدن به گفتمان مشترک بسیار مهم است، بر حرکت متعهدانه نسبت به سلامت مردم تاکید کرد و گفت: باید استفاده از نان کامل و گنجاندن آن در سبد غذایی مردم را به عنوان یک راهبرد بپذیریم.

به گفته وی نانی که امروز در اختیار مردم قرار می‌گیرد ممکن است تامین‌کننده سلامت مردم نباشد و به جز تامین نیازهای کالریک در زمینه رفع نیازهای سلامت مردم نقشی ایفا نکند.

دکتر زالی با اشاره به تغییر دیدگاه جهانی نسبت به نان و اصطلاح  «نان درمانگر» گفت: نان درمانگر علاوه بر تامین انرژی و کالری باید درحوزه پیشگیری و کاهش بیماری‌ها و رفع مشکلات سلامت موثر باشد که تمام این‌ها در حوزه پیشگیری از بیماری‌ها، تقلیل عوارض سوء ناشی از مصرف نان غیرمطلوب و در عین حال آثار مثبت سلامت بخش نان کامل حاصل می‌شود.

وی افزود: بی‌تردید در بدیل‌سازی و جایگزینی (استخلاف) نان کامل نسبت به نان موجود باید حرکت رو به جلو همگرایانه با مشارکت‌های بین‌بخشی را آغاز کنیم. نان کامل از مسیر آرد کامل می‌گذرد و در خصوص تعاریف موجود در خصوص آرد کامل نیز نیاز به همزبانی مشترک است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آرد کامل را طبق تعریف جهانی حاوی پوسته، جوانه و آندوسفر دانست و تاکید کرد: آن‌چه آرد کامل را متمایز می‌کند این است که هیچ یک از این سه عنصر بیولوژیک حیاتی در طول فرایند تولید نان نباید دچار خدشه و کاهش شوند.

وی با بیان این که پوسته گندم حاوی مقدار زیادی فیبر است، گفت: شش درصد گندم را پوسته تشکیل می‌دهد اما بزرگترین بخش نان کامل، فیبر موجود در آن است که می‌تواند از بروز بیماری‌های گوارشی نظیر یبوست، مشکلات گوارشی و سرطان کولون پیشگیری کند.

نان آرد کامل ضد سرطان است

دکتر زالی خاطرنشان کرد: جوانه گندم نیز مملو از سلولز، پروتئین و املاح و اسیدهای آمینه است و آرد کامل دارای ویتامین‌های گروه ب و آنتی اکسیدان‌ها و ضد سرطان است. برای تولید نان کامل و ترویج مصرف نان کامل باید همه دستگاه‌های مربوطه از جمله تولید کننده‌ها، عرضه کننده‌ها، نانواها و… مشارکت داشته باشند.

۶۰ درصد انرژی مردم ایران از نان تامین می‌شود

وی با اشاره به خرید روزانه ۸۲ میلیارد تومان نان از سوی مردم ایران، یادآور شد: ۶۰ درصد سبد غذایی و تامین انرژی مردم ایران از نان صورت می‌گیرد. سرانه مصرف نان هر ایرانی به ۱۶۱ کیلوگرم رسیده که نسبت به گذشته افزایش یافته است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر سرمایه‌گذاری بر بهبود کیفیت نان گفت: ایرانیان ۳۷ درصد بیشتر نسبت به مردم جهان نان استفاده می‌کنند بنابراین باید به سمت سرمایه‌گذاری در راستای ارتقای کیفیت نان و نان کامل حرکت کنیم و گام به گام با راهبردهای مدیریتی و استفاده از صاحبان فرایند و در نظر گرفتن چالش‌ها به سمت نان کامل برویم.

وی با اشاره به ضرورت فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی به مردم درخصوص مزایای نان کامل، تاکید کرد: باید دانشگاه‌ها، وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و … در راستای آگاه‌سازی مردم تلاش کنند و این فرهنگ را ایجاد کنند که نان کامل برای سلامت مردم مفید است. زیرا اگر برنامه‌ریزی مشخص، حمایت دولت، فرهنگ‌سازی عمومی، طراحی صحیح بازاریابی و … در این زمینه صورت نگیرد مردم از نان کامل استقبال نمی‌کنند. برای ارایه یک نقشه علمی درخصوص تولید نان کامل و ترویج مصرف آن در جامعه باید تمام فرآیندها در این راستا مورد بررسی قرار گیرد و همه ابعاد آن در نظر گرفته شود.

ضرورت برنامه‌ریزی برای کاهش دور‌ریز مواد غذایی و نان در کشور

دکتر زالی به ضرورت ارتقای دانش کشاورزان و ارتقای دانش نوین در تولید آردهای مناسب تر اشاره کرد و افزود: در خصوص دور ریز بالای نان و مواد غذایی در کشور باید مدیریت صورت گیرد. در حال حاضر نان لواش متداول‌ترین نان مصرفی در تهران است و پس از آن نان تافتون و سنگک قرار دارد. بنابراین باید با توجه به استقبال مردم تهران اقدامات لازم برای تغییر نان موجود به نان کامل انجام شود.

وی با بیان این که تهیه نان از آرد کامل نیاز به مهارت بیشتر نانوا دارد و در این خصوص می‌توان از تجارب سایر کشورها در تولید نان کامل بهره برد، گفت: در سال‌های اخیر شاهد افزایش اقبال مردم به نان سبوس‌دار هستیم. نان سبوس‌دار جای نان کامل را نمی‌گیرد؛ چراکه وقتی سبوس به صورت خارجی به خمیر نان اضافه می‌شود می‌تواند در فرایند پخت نان به صورت ناقص به ماده سمی آکریل آمید تبدیل شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آرد کامل را نیازمند غنی سازی نداست و افزود: برخی مواد موجود در آرد کامل نظیر فیتات و اگزالات اگر به درستی مدیریت نشوند می‌توانند اثرات سویی برای سلامت داشته باشند و موجب کاهش جذب املاح از دستگاه گوارش شوند.

دکتر زالی با اشاره به وجود امکانات لازم از نظر تکنیکی، فنی، صنعتی در تولید آرد کامل در تهران، یادآور شد: ظرفیت‌ها و اقدامات خوبی در حوزه ‌های مختلف از جمله استانداردسازی، بازرگانی دولتی، نظارت و ممیزی و… در مورد نان کامل صورت گرفته است و می‌توانیم راهبردهای علمی در این خصوص ارایه کنیم. همچنین می‌توان از تجارب خوبی که در سایر استان‌ها نظیر استان مرکزی وجود دارد، استفاده کرد.

وی تاکید کرد: موضوع نان در کشور یک بحث امنیت غذایی است که با کاهش فقر و فقرزدایی ارتباط دارد و پیشنهاد می‌کنیم قبل از تصویب برنامه توسعه هفتم بتوانیم یک طرح یا برنامه تشویقی ایجابی با نگاه علمی در جهت استفاده از نان کامل ارایه دهیم و با همکاری و مشارکت سازمان‌های مختلف در راستای ترویج استفاده از نان کامل گام برداریم.

در هر استان باید کارخانه تولید آرد کامل و نانوایی پخت نان کامل وجود داشته باشد

دکتر محمد اسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی نیز در این نشست با اشاره به ابلاغ سند امنیت غذایی پس از تصویب در شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی به دستگاه‌های مربوطه، تاکید کرد: یکی از موارد مهم این سند، نان کامل است.

وی افزود: با توجه به این که پیشگیری بهتر از درمان است اگر نان مصرفی جامعه حاوی ریزمغذی‌ها، لیپید، ویتامین‌ها و املاح و … شود، می‌تواند از بسیاری بیماری‌ها نظیر سرطان و فشارخون و دیابت و … پیشگیری کند.

وی به توصیه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اشاره و خاطرنشان کرد: در هر استان باید تا پایان سال کارخانه‌ تولید آرد کامل و نانوایی پخت نان کامل وجود داشته باشد زیرا هدف این است نانی که به دست مردم می‌رسد سالم و مغذی باشد.

دکتر مطلق در پایان ضمن تقدیر از استانداران سراسر کشور و تولیدکنندگان آرد و نان، ابراز امیدواری کرد با همکاری بین بخشی شاهد ارتقای کیفیت نان مصرفی و پخت نان کامل در کشور باشیم.

  • منبع خبر : وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی